Dossiers
Dossiers
Other Romanian Artists in North America
Romanian cinema rising
Romanian literature in English
As Seen on YouTube
Romanian cinema tradition
Learning Romanian
Romanian Studies Resources in USA
Funding US-Romanian cultural projects
As Seen on TV
Our publications
webxibitions
Andrei Serban Traveling Academy
webxibitions If you are a frequent visitor of our website, you will notice that the illustrations keep changing, as the site hosts mini-exhibitions.
Modernitatea Limbii Române

Limba Româna a trecut printr-un continuu proces de modernizare, de la Mitropolitul Dosoftei, conștient de necesitatea introducerii limbii române în biserică și tipărirea la Uniev a ”Psaltirii în versuri”, până la poezia avangardei, marii poeți interbelici (Blaga, Bacovia, Arghezi, Barbu, Emil Botta) și poeții de sfârșit de secol XX, început de secol XXI.

Sărbătorirea Limbii Române, ce are loc anual în ziua 31 august, va fi marcată la ICR New York prin câteva evenimente realizate în colaborare cu instituții și asociații culturale din New York și Montreal.

La ICR New York, sala Auditorium și în spațiile adiacente, va fi deschisă în perioada 29 august – 5 septembrie, o expoziție de carte ce va include scriitori români care au marcat evoluția limbii române, de-a lungul veacurilor, de la cronicari până la marii moderni, de la avangardiști (Tzara, Felix Aderca, Ilarie Voronca, Benjamin Fondaine, Marcel Iancu, Vinea, etc.) și reprezentanții absurdului suprarealist (Urmuz) și existențial (Eugen Ionescu) până la generațiile de după proletcultism, considerat perioada care a atentat, ca și dictatura comunistă, asupra bogăției, polivalenței și expresivității limbii române, sub semnul cenzurii ideologice.

Vor fi prezentate filme documentare, slideshow-uri dedicate unor scriitori care au contribuit la amplificarea expresivității limbii române prin mari construcții imaginare. Vor fi ascultate înregistrări cu vocea unor mari scriitori, recitând din propria creație sau în interpretarea unor mari actori (Mircea Eliade în lectura lui Victor Rebengiuc, Gellu Naum, Nichita Stănescu).
 

By joining our mailing list we will keep you up to date with the Institute's latest cultural events.

Join Us Today!
CONTACT

Romanian Cultural Institute, New York
200 East 38th Street
New York, NY 10016 (at 3rd Avenue)
Tel: 212-687-0180

Office hours:
Monday-Friday: 9am-1pm & 3pm-6pm

Library Hours:
Monday, Wednesday & Thursday: 10am-1pm
Tuesday & Friday: 3pm-6pm

Events News Dossiers Gold Agenda About
© 2013 Romanian Cultural Institute New York, www.icrny.org